ASTROLOJİ VE KADER
Posted on May 18, 2014 in Arşiv, Bilgi, Devrim Yılmazer
English version click here: Astrology and Fate
Son zamanlarda sıklıkla telaffuz edilen kelime: kader. Peki ama bilgelerin kadere bakışı nedir?
Astroloji ve Özgür İrade & Viyana Üniversitesi, Astrolog Devrim Yılmazer’in bitirme tezinden..
MÖ 600 ile MS 300 yılları arasında yaşamış 16 astroloğun veya konuya ilişkin görüş bildirenlerin eserlerinden ve/veya söylediklerinden derlenmiştir:
„Homer’in çalışmalarında kaçınılmaz kader büyük bir öneme sahiptir.
Orfikler ruhun özgürlüğünden bahsederler.
Thales, iradenin özgür kullanımını astrolojiyle birleştirmiştir.
Pisagorcular ruhun seçim özgürlüğünü vurgularlar.
Platon’a göre yaşam gereklilik ve akıldan oluşur; akıl, gereklilik üzerinde egemendir ve doğumdan önce ruhun irade özgürlüğü vardır.
Stoacılar için Logos, kader ve tanrı aynı şeydir; onların nazarında gerçi değişmez bir düzen vardır ancak akıl sahibi olan, kendisini herşeyi kapsayan Logos’a bağlar.
Poseidonius, kendisi de bir Stoacı olduğundan bu geleneğe uyarak, dünyanın bölümlerini birbirine yapıştıran sempati fikrinden bahseder; kozmos, akıllı ve ruha sahip bir canlı varlıktır.
Çiçero şüphecidir ancak kaderin düzen için önemli olduğundan bahseder. İskenderiyeli Philo için gerçi öngörü vardır ancak olaylar kaçınılmaz değildirler. Logos, uzayın, tüm parçalarını birarada tutan bir bandıdır.
Bir başka Stoacı Seneca, fatum’un, kendisine dışardan hiçbir güçle engellenemeyecek kaçınılmaz bir zorunluluk olduğundan bahseder; onun için özgür olan kişi, yıldızlar tarafından vücuda getirilen kozmik yasalara uygun olarak davranandır.
Marcus Manilius da, bize, iyi ve kötü arasında seçim yapma imkânı sağlayan bir özgürlükten konuşur.
Batlamyus, kendisine karşı konulabilir ve karşı konulamaz yazgılardan bahseder.
Valens de Stoacı geleneğe uygun görüş bildirir.
Origenes der ki, yıldızlar hiçbir şeye neden olmazlar tersine olayları gösterirler. Plotin, yıldızların gerçi olayları gösterdiklerinden konuşur, ancak bunlar kozal tesirlerde bulunmazlar. Üst ruh özgürdür, yıldızlardan etkilenen düşük ruhtur. Akıllı olan insan ise yıldızına hakim olabilen kişidir.
Son olarak Firmicus Maternus da özgür iradeden bahseder.
Böylece, tarafımdan araştırılmış kaynakların kalitatif analizinden elde edilen sonuçlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
1. Temel olarak, söz konusu eserlerde göksel vücutlarla dünyevî olaylar arasında kozal ya da sembolik olarak anlaşılabilen bir bağlantının olduğuna değinilir.
2. Astrolojik konstelasyonlar, bir hayatın olayları veya yazgısı konusunda büyük önem derecesine sahiptir.
3. Antik dönemin birçok yazarına göre kozmosun düzenliliği, zaten kendinden kanıtlı ve tartışılmaz bir konuydu. Ne var ki insanlar temel olarak ruhsal anlamda özgürlerdir.“
Konuyla ilgilenenler şu yazıya da göz atmak isteyebilirler: İnsanları Gezegenler mi Yönetiyor?
Devrim Yılmazer
Son Yorumlar